Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL / Ilustracija

ZAR ĆE I ONI USTATI? ‘Telefoni na estradi doslovce su ‘užareni’, predlažu se masovni glazbeni prosvjedi!’

Autor: D.R.

Sektor organizacije kulturno-zabavnih događanja, koncerata i festivala osjeća se najpogođenijim koronakrizom. Kažu, prvi su osjetili posljedice pandemije, zadnjima će biti omogućem normalni rad.

Podsjećaju i da zapošljavaju više od 15.000 ljudi, a dobrom dijelu njih sada je ugrožen posao i egzistencija.

Telefoni na estradi doslovce su ‘užareni’, većina glazbene industrije predlaže masovne glazbene prosvjede, frustrirani nejasnim i nekonzistentnim odlukama”, istakli su u svom upozorenju u kojem naglašavaju nelogičnost da se koncerti ne preporučuju, a boravak u shopping-centrima ili noćnim klubovima nije sporan.

Ovo naše novo normalno postaje sve više nenormalno. Dok europske države donose hitne pakete mjera podrške industriji, većina naših kompanija nije uspjela dobiti ni odgovor na linije Hamag Bicra, a kamoli sredstva. Njemačka izdvaja 50 milijardi eura, Italija čak 130 milijuna eura, a Britanska vlada 1.57 milijardi funti. Kod nas se događa da svakodnevno lokalni stožeri šalju upute da se sve kulturne, sportske i koncertne manifestacije otkazuju neovisno o tome ima li zaraženih ili nema u njihovoj županiji. Kako je moguće da tisuće radnih mjesta ovisi o lokalnim ‘zabraniteljima’, koji nam ne dozvoljavaju da zaradimo plaću za svoje djelatnike, a i da uplatimo u državni proračun, iz kojeg će ti isti ‘zabranitelji’ dobiti plaću, radili ili ne radili svoj posao.”

“Svi vi samozvani stručnjaci raznoraznih profesija koji trenutno komentirate i sugerirate zaključavanje i zabranjivanje pojedinih poslovnih djelatnosti, a da većina vas u životu nijednu plaću sama nije isplatila, dok ste porez jedino platili na dohodak koji vam je osigurala država, to jest mi privatni poduzetnici. Stoga bi vam sugerirali da dobro razmislite kada nešto predlažete i time zbunjujete javnost, što doprinosi padu ekonomije, u kojoj u konačnosti i vi živite. Molimo vas i da šire sagledate opći interes, kao sto očekujete od nas da u svom radu maksimalno poštujemo epidemiološke mjere u cilju općeg interesa. Puno je lakše biti ‘zabranitelj’ kada ti plaću osigurava netko drugi, radio ili ne radio.”

“Očekujemo od Nacionalnog stožera da donese jasne kriterije po kojima će naša industrija moći bar minimalno funkcionirati, jer po sadašnjima kriterijima nama nije ništa zabranjeno, a ništa nam nije dozvoljeno, već je sve nejasno preporučeno”, stoji u izjavi Darka Tučeka, organizatora i privatnog poduzetnika u kreativnoj i glazbenoj industriji, poslanoj medijima.

Grad Novalja donio odluku o partijanju na Zrću ove godine!

 

Zagreb film festival u studenom

 

Autor:D.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.