Screenshot/Youtube

(VIDEO) Pogledajte kako izgleda ‘šišmiševo mahanje krilima’ u dubokom svemiru

Autor: Zlatko Govedić

Svemirski teleskop Hubble prvi je put primijetio promjene na mladoj zvezdi HBC 672 koja je poznata po nadimku “Šišmiševa sjenka” zbog karakteristične sjenke u obliku krila. Teleskop je snimio “mahanje tih krila”, odnosno promjenu u sjenci diska zvijezde koja se nalazi u maglici Serpens, a od nas je udaljena oko 1300 svjetlosnih godina.

Hubble je još 2018. snimio disk te zvezde u kojem se oblikuju planeti i baca ogromna sjenka preko udaljenog područja u maglici u kojoj se stvaraju zvezde, piše Europska svemirska agencija.

Astronomi smatraju da “mahanje krilima” najverojatnije nastaje kada planet povlači disk te ga iskrivljuje.

“Imamo zvijezdu okruženu diskom. Njzien disk nije ravan poput Saturnovih prstenova. Napuhnut je i to znači da blokira svjetlost zvijezde pa stvara sjenku”, objasnio je astronom Klaus Pontoppidan (Space Telescope Science Institutea, Baltimore).

On i njegovi kolege promatrali su tu sjenu kroz nekoliko filtera tijekom 13 mjeseci, a kada su su kombinirali starije i novije slike, izgledalo je kao da se sjena pomaknula.

Sjena je toliko velika, oko 200 puta veća od promjera našeg Sunčevog sustava, a svjetlosti treba neko vrijeme da proputuje kroz nju- Oko 45 dana treba joj da dođe od zvijezde do najbolje definiranog ruba sjene.

Astronomi su izračunali da planetu koji iskrivljuje oblik diska treba najmanje 180 dana za orbitu oko svoje zvijezde i da bi se trebao nalaziti na približno istoj udaljenosti od nje kao i Zemlja od Sunca. Čini im se kako disk ima oblik trube, odnosno da se širi s udaljenošću, što bi objasnilo ‘lepršanje’ sjene.

Postoji mogućnost da se ne radi o planetu, već o manjoj zvijezdi koja kruži oko HBC 672, no Pontoppidan i njegovi suradnici smatraju da je to malo vjerojatno jer za sada ne postoje dokazi o binarnom pratitelju.

(VIDEO) Što se to krije iza Neptuna? Golemi deveti planet ili možda – crna rupa

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.