Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

Vlasnici mjenjačnica visinu provizija mogu dignuti do ‘nebeskih visina’ i nitko im ništa ne može!

Autor:

Nedavno smo pisali o negativnom iskustva turista koji su u lokalnim mjenjačnicama u Istri i na Kvarneru za stotinu eura dobili samo 610 kuna!

Takav “financijski manevar” učinila je jedna od vodećih mjenjačnica u Hrvatskoj – Auro Domus u čijem je vlasništvu oko 150 poslovnica/mjenjačnica diljem zemlje, i to ponajviše u turističkim odredištima.

Kako je moguće da se za 100 eura dobije samo 610 kuna? Mjenjačnica Auro Domus ima svoja pravila pri čemu se posebice ističe visina provizije koja kod njih iznosi čak 20 posto.

No, ne samo da su se turisti uznemirili zbog takvog čudnog tečaja i visine provizije već su negodovali i lokalni turistički radnici, koji smatraju kako se na taj način stvara negativna atmofera, nekonkurentnost i negativna percepcija o Hrvatskoj kao turističkom odredištu.

Ipak, ove godine takav način mijenjanja valuta nije iznimka jer je i proteklih godina bilo slučajeva da su turisti negodovali zbog visine tečaje eura i promjene u kune. Sve je to bilo određeno visinom provizije pojedine mjenjačnice.

Upitali smo tko zapravo daje dopuštenje mjenjačnicama za takav bahatluk i doznali kako im dozvolu za rad daje Hrvatska narodna banka, ali njihovo poslovanje kontroliraju porezni i ostali inspektori Ministarstva financija. Postavlja se pitanje, stignu li svi inspektori obići oko 1200 mjenjačnica s oko 3500 poslovnica diljem zemlje i prekontrolirati njihov rad kako bi ustanovili ima li određenih nepravilnosti ili sve rade po propisu i zakonima.

Mjenjačnice posluju po Zakonu o deviznom poslovanju

No, kako u svakom zakonu postoje “rupe” tako očito i u Zakonu o deviznom poslovanju, prema kojem moraju poslovati mjenjačnice, postoje određene mogućnosti da one same određuju visinu provizije te im stoga inspektori ništa ne mogu. Iznos provizije prepušten je tržištu te ponudi i potražnji što je dobro za vlasnike mjenjačnica, ali ne i za sve one koji žele promijeniti novce.

Zanimljivo je kako su vlasnici mjenjačnica u Zagrebu obzirniji prema svojim klijentima od vlasnika mjenjačnica na obali i otocima. Naime, u zagrebačkim mjenjačnicama provizije se kreću od jedan do dva posto, a takve provizije za promjenu valute imaju i banke. One na jadranskom dijelu, posebice u mjestima u kojima nema banaka i pošta, mogu si dopustiti luksuz i podignuti proviziju do “nebeskih visina”. Osim toga, tamošnje mjenjačnice nemaju konkurenciju i njihovi vlasnici mogu raditi što žele.

Da je posao mjenjačnica vrlo unosan svjedoče i statistički podaci iz 2018. godine kada su otkupile oko 2,5 milijarde eura dok su one samostalno prodale oko milijardu eura. Procjenjujući da su na otkup deviza ustvrdile proviziju od oko pet posto, to bi značilo da su uprihodovale više od stotinu milijuna kuna.

Koliko će to dugo trajati još uvijek nije poznato, ali pretpostavlja se da će se sve lagano promijeniti kada Hrvatska umjesto kune uvede euro.

HOĆE LI ZBOG EURA POSKUPJETI KREDITI? Stručnjaci za Dnevno pobrojali prednosti i nedostatke uvođenja nove valute u Hrvatsku

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.