Ubojstvo papinskog legata izazvalo križarski rat – 1208.

Autor: dnevno

Nakon ubojstva papa Inocent III. pozvao je u križarski rat protiv katara koji je trajao punih 20 godina.

Na današnji dan 1208. godine umorstvo papinskog legata Pierrea de Castelnaua postalo je povod za križarski rat protiv katara. Katari su bili manihejci, tj. pristalice dualističkog vjerovanja da u svijetu vlada borba dobra i zla, pri čemu je zlo materijalni svijet (tijelo i sve vezano uz tjelesnost), a dobro duhovni svijet (duša).

Uzor katarima bio je život s odricanjem od materijalnih i tjelesnih stvari, uključujući seksualnost i jedenje mesa. Došli su u sukob s Katoličkom crkvom. Papa Inocent III. poslao je svog legata u južnu Francusku, gdje je bilo sijelo katara, da razgovara s tamo vladajućim grofom od Toulousea.

Grof i legat imali su nesrdačan sastanak, pun prepirke, a na legatovom povratku iz Toulousea netko iz grofove pratnje ubio je legata. Papa je na to proglasio križarski rat protiv katara, obećavši svakom tko pristupi u križare oprost grijeha i dio katarske zemlje. Križari su uspjeli uništiti katare nakon 20 godina.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.