+ AAA -

Princ Eugen Savojski – bogati vojskovođa kraljevskog podrijetla (1663.)

Autor:

savojskijpg

Dana 18. listopada 1663. rođen je princ Eugen Savojski, jedan od najslavnijih vojskovođa u povijesti Habsburške Monarhije. Eugen je rođen u Parizu, a njegov je otac u Francuskoj posjedovao titulu grofa od Soissonsa, jednu od najuglednijih grofovskih titula u toj državi uopće. Eugenovoj majci Olympiji Mancini moćni kardinal Mazarin bio je ujak.

Unatoč spomenutom talijansko-francuskom podrijetlu, Eugen Savojski svoju je vojnu karijeru ostvario u austrijskoj (habsburškoj) službi. Naime, 1683. ušao je u vojsku Habsburške Monarhije, upravo u vrijeme posljednjeg napada Osmanlija na Beč. U tom je trenutku Eugen imao nepunih 20 godina i praktički je odmah došao na bojno polje. Odigrao je veliku ulogu sljedećih desetljeća u postupnom potiskivanju Osmanlija iz Ugarske, Hrvatske i ostalih krajeva, koji su time došli pod vlast Beča.

Eugen Savojski nagomilao je golemo bogatstvo, a dao je sagraditi velike i impresivne palače, od kojih je najpoznatiji Belvedere u Beču.

Source: Povijest.hr

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.