Josip Kraš ubijen u uličnoj borbi – 1941.

Autor: dnevno

Od 1937. godine bio je član najviših tijela KP Hrvatske i KP Jugoslavije.

Dana 18. listopada 1941. godine poginuo je u Karlovcu u dobi od 41 godinu Josip Kraš. Po struci bio je novinar. Uređivao je listove Radnik i Borba. U doba Kraljevine Jugoslavije bio je osuđen na 5 godina zatvora nakon uvođenja Šestosiječanjske diktature. Nakon izlaska iz zatvora organizirao je štrajkove rudara pokraj Ivanca u hrvatskom Zagorju. Od 1937. godine bio je član najviših tijela KP Hrvatske i KP Jugoslavije.

Nakon početka Drugog svjetskog rata organizirao je antifašističku borbu na područjima Banovine, Korduna, Gorskog kotara i Hrvatskog primorja.

Josip Kraš poginuo je u uličnoj borbi u Karlovcu a nakon završetka Drugog svjetskog rata proglašen je narodnim herojem. Godine 1950. zagrebačka tvornica slatkiša Union nazvana je po Josipu Krašu, a to ime zadržano je i nakon osamostaljenja Hrvatske, jer je steklo ugled u svijetu.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.