Grof Janko Drašković – ilirac i suvremenik Napoleona Bonapartea – 1856.

Autor: dnevno

Grof Janko Drašković bio je od Napoleona Bonapartea mlađi samo godinu dana. Obitelj Drašković posjedovala je cijeli niz dvoraca, uključujući Trakošćan i Klenovnik (najveći dvorac u Hrvatskoj).

Na današnji dan 1856. godine umro je grof Janko Drašković, jedan od vodećih ljudi Hrvatskog narodnog preporoda. Preminuo je u Radgoni (njem. Radkersburg) u Štajerskoj, na današnjem teritoriju Slovenije, a u tadašnjoj Habsburškoj Monarhiji. Pripadao je hrvatskoj grofovskoj obitelji Draškovića Trakošćanskih, koja je posjedovala cijeli niz dvoraca (Brezovicu, Trakošćan, Klenovnik i mnoge druge). Po svojoj je godini rođenja (1770.) grof Janko Drašković bio vršnjak Ludwiga van Beethovena i Georga Wilhelma Friedricha Hegela. Zanimljivo je da je Drašković od Napoleona Bonapartea bio mlađi samo godinu dana. Bio je gotovo vršnjak i škotskog književnika Waltera Scotta, a od engleske spisateljice Jane Austen bio je stariji oko pet godina (pripadao je, dakle, vremenu opisanom u njenim svjetski popularnim romanima). Grof Janko Drašković rođen je u Zagrebu, a od ostalih je pripadnika Hrvatskog narodnog preporoda bio znatno stariji (primjerice od Ljudevita Gaja 39, a od Vatroslava Lisinskog čak 49 godina). Drašković je doživio visoku 86. godinu života, tako da je preminuo čak nakon Lisinskog (taj je skladatelj umro 1854. godine, u dobi od samo 34 godine).

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.